ÚJ ECDL – Magyarország a legjobbak között

2017 március 28

13 millió vizsgázó 150 országban – Magyarország a legjobbak között

Bukarestben tartotta idei vezetői konferenciáját a nemzetközi ECDL Alapítvány 2014. május 21-23. között. A rendezvényen, amelyet személyes köszöntőjével a román oktatási miniszter, Remus Pricopie is megtisztelt, 111 résztvevő 150 országot képviselt. A miniszter üdvözölte az ECDL közelmúltbeli tartalmi megújítását, hiszen, mint mondta: az élethosszig tartó tanulás lehetősége  különös jelentőséggel bírhat, mivel az iskolában tanultak a munkaerő-piacon gyorsan elévülnek. Saját példáját említette: ő az 1970-es és 1980-as években járt iskolába, ám csupán az akkoriban szerzett ismeretek és gondolkodásmód már nem lenne elegendő ahhoz, hogy 2014-ben oktatási miniszterként is megállja a helyét. Éppen ezért folyamatos önképzésre van szükség, amelynek egy szeletét, az informatikai írástudás megszerzését és naprakészen tartását az új ECDL mindenki számára biztosítja.
Damien O’Sullivan, az ECDL Alapítvány igazgatója számos nemzetközi felmérés eredményét ismertette, amelyek egyöntetűen azt igazolják vissza, hogy egészen más a digitális bennszülöttek velük született „notebook/facebook-tudása”, mint a munkaerő-piaci követelményeknek való megfelelni tudás. S mivel az ECDL a tudás megszerzését, újra-megszerzését és frissítését egyaránt célzó program, így fiatalok és idősek, digitális írástudók és kezdők számára egyaránt értékes és jelentős tanulási pálya. S hogy mindennek tudatosítása mennyire fontos, azt tanulságos felmérési eredmények is alátámasztják. Ausztriában például azt tapasztalták, hogy a számítógépet használók 49%-a állítja magáról, hogy nagyon jó a tudása, míg a megkérdezettek csupán 7%-a igazolta ezt vissza a gyakorlati tesztek során. Szintén tanulságos példa, hogy a kutatások szerint az Egyesült Királyságban a cégek 95%-a küzd munkatársai hiányos táblázatkezelési ismeretei okozta nehézségekkel –noha arra a kezdeti kérdésre, hogy „elegendő-e a munkatársak számítógépes tudása”, 98%-uk igennel válaszolt.
Magyarország mind a vizsgázók számát és azok lélekszámhoz viszonyított arányát tekintve, mind pedig a nemzetközi programban játszott kezdeményező és konstruktívan együttműködő szerepét tekintve a legjobbak közé számít. Mindezt az ECDL Alapítvány ügyvezető igazgatója a közelmúltban hivatalos levélben is elismerte:
„Az ECDL Alapítvány ezúton is háláját és köszönetét fejezi ki a Neumann János Számítógép-tudományi Társaságnak segítőkész és hatékony részvételéért az Alapítvány számos közelmúltbeli kezdeményezésében: a program-továbbfejlesztési felmérésben; a vizsgaközpontok igényeinek és perspektíváinak felmérésében, ehhez az illetékesekkel videó-interjú készítésében; valamint az ECDL modulokkal kapcsolatos új beszámolási eljárás kidolgozásában.
A Társaság által ezúttal is bizonyított elkötelezettsége megerősíti Magyarország helyét a vezető ECDL tagországok között. Bízom benne, hogy a továbbiakban is számíthatok az NJSZT részvételére az ECDL Alapítvány munkájában.”
2014. május 26.
Őszinte tisztelettel:
Damien O’Sullivan
ügyvezető igazgató, ECDL Alapítvány

Comments are closed.