Már Kaliforniában is tudják

2010 január 13

KategóriaHírek

Alig néhány hete, május 25-én hallgathattuk ámulva-bámulva, hogy Portugáliában hogyan oldják meg a digitális szakadék egy nekifutásra történő átugrását. És most mit olvasunk?

Arnold Schwarzenegger, Kalifornia állam kormányzója ez év júniusában rendeletet adott ki a digitális írástudással kapcsolatban, amely megállapítja:

  • Az informatikai írástudás Kalifornia állam versenyképességét alapvetően meghatározó tényező, amely a tudás alapú társadalomban egyre növekvő gazdaságélénkítő, beruházásserkentő szerepet kap.
  • Mindezt megerősítik az Információs Társadalom Világ-csúcstalálkozóján (WSIS) elhangzottak is, amelyek szerint az informatikai írástudás általánossá válása nélkülözhetetlen a munka hatékonyságának növeléséhez, az életminőség javulásához és általában a versenyképesség javulásához.
  • Még ha komoly felmérések meg is állapítják, hogy 10 kaliforniai közül hét fontosnak tartja, hogy legyen internet- hozzáférése, mégis hatalmas még a digitális szakadék a számítógépet használók és nem használók között. Ennek legfőbb okai között említhetők a következők:
    • A kaliforniaiak mindössze 32%-a vallja magát jártasnak az internet-használatban.
    • Nagyon nagy különbségek vannak a különböző etnikai csoportok és az egyes területek között az otthoni számítógép- és internethasználat arányait tekintve.
    • Míg 2000 óta a fehérek és feketék körében nőtt a számítógép- és internethasználati arány (átlag 7-10%-kal, jelenleg 75-80%), addig a dél-amerikai származásúak esetében az arány változatlan (kb. 48%), az ázsiaiak pedig kevesebben élnek az in ternet adta lehetőségekkel, mint korábban.

A rendelet szerint az ICT alapműveltség egyéni szinten legalább anynyira fontos, mint az írni, olvasni és számolni tudás, csak ezek ismeretében lehet valaki teljes értékű tagja az információs társadalomnak, csak így készülhet fel a munkaerő-piaci kihívásokra. Éppen ezért fontos, hogy minden kaliforniai állampolgár digitális írástudó legyen, és ennek fontosságát valóban fel is ismerje.

Mindezek alapján Arnold Schwarzenegger kormányzó úgy rendelkezett, hogy azonnali hatállyal fel kell állítani a Kaliforniai ICT Tanácsot, amelynek záros határidőn belül, legkésőbb 2009. december 31-ig ki kell dolgoznia Kalifornia állam digitális írástudás stratégiáját, és meg kell fogalmaznia a célok eléréséhez szükséges akciótervet: a digitális írástudás kerüljön be többek között a munkahelyi képzések közé, és legyen helye a tizenkét éven felüliek oktatásában is.

Reméljük, a stratégia épít majd az Egyesült Államokban egyébként már elindított, de ott még viszonylag kevésbé ismert Nemzetközi Számítógép-használói Jogosítványra (ICDL), ami az ECDL Európán kívüli “testvére”.

Az ECDL Alapítvány legalább is mindent megtesz annak érdekében – mondta el Damien O’Sullivan, az Alapítvány ír ügyvezető igazgatója kérdésünkre válaszolva Pozsonyban, ahol a szlovákiai vizsgaközpontok országos fórumán tartott előadást június 25-én. A fórumra a szlovák nemzeti ECDL iroda az NJSZT-t is meghívta, hogy első kézből tájékozódhassanak a szlovák kollégák a magyarországi ECDL-program sikeréről, újdonságairól.

A konferencián Szedlmayer Bea programmenedzser tartott előadást a szlovákok számára egyelőre kuriózumnak számító ECDL Select programról, valamint az NJSZT kezdeményezésére létrejött új, önálló ECDL modulokról. Az előadás után, amely összefoglalóját adta mindannak, amivel az NJSZT az ECDL programot bővítette (nemzetközi minőségbiztosítási rendszer, új modulok: képszerkesztés, elektronikus aláírás, vakok számára készített modul), Damien Sullivan külön elismerését fejezte ki a magyar ECDL program vezetőinek.

(szb)

Cimkék: ,

Comments are closed.