Összefoglaló az ECDL vizsgaközpontok XI. Országos Fóruma eseményeiről

2010 január 13

KategóriaHírek

ECDL vizsgaközpontok XI. Országos Fóruma

Április 16-án, a Közép-európai Egyetem (CEU) konferenciaközpontjában került sor a vizsgaközpontok idei munkaértekezletére, amelyen a 400 akkreditált vizsgaközpont közül 274 intézmény 362 képviselője vett részt. Az aktuális helyzet és a közeljövő kihívásai mellett mellett szó volt a 2009. február 1-jén bevezetett új követelményrendszer, a Syllabus 5.0 és az ehhez kapcsolódó, szintén új, 3 kötetes ECDL vizsgapéldatár első vizsgaközponti tapasztalatairól. A vizsgafeladatok változásairól részletes előadás hangzott el Ziegler Tünde és Rokobauer József ECDL szakmai és minőségbiztosítási szakértőktől, az előadást követően felmerült kérdések megválaszolására pedig nyílt fórumon volt lehetőség. Az általános tapasztalat szerint az új példatár fogadtatása pozitív volt, az átállás zökkenőmentesen zajlott, a vizsgaközpontok megfelelően felkészültek a váltásra. A szakmai “frissülésen” kívül a legfőbb újdonság, hogy február óta a Képszerkesztés és a Webkezdő modulok vizsgapéldái is nyilvánosak, vagyis a vizsgapéldatár már ezeket is tartalmazza.

“Az Európai Bizottság nagyon büszke arra, hogy az ECDL programot a kezdetektől fogva végig kísérhette” – idézte José Manuel Barroso elnöknek a 9 milliomodik ECDL vizsgakártya ünnepélyes brüsszeli átadásán elhangzott szavait az értekezlet bevezető előadásában Alföldi István ügyvezető igazgató. Ez valóban jelentős eredmény – mind az EB-elismerés, mind a szám tekintetében – mégis nagyon sok még a teendő ahhoz, hogy Magyarországon elérjük az optimális célkitűzést, vagyis azt, hogy a lakosság 6-6,5 %-a tegyen ECDL vizsgát. (Ma a regisztráltak száma 348.000.) A cél elérését segíthetik különféle pályázati programok és egyéb kezdeményezések, mindazonáltal a központi marketing mellett, illetve azzal együttműködve egyre nagyobb hangsúlyt kell kapnia a vizsgaközpontok közönségtoborzó munkájának is.

Az NJSZT és a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Karának együttműködésével elkészült, az ECDL Alapítvány pedig jóváhagyta a Képernyőolvasás és karakterfelismerés elnevezésű új modult, amely “az ECDL Alapítvány által támogatott modul”-ként szerepelhet a választható ECDL modulok listáján vakok és gyengénlátók számára – a Prezentáció modul helyett. Az új modul minden olyan vizsgaközpontban elérhető lesz, amely benyújtja erre igényét az NJSZT ECDL Irodájához. Előkészületben van továbbá az elektronikus aláírásról szóló új, önálló modul is – ez új színt jelenthet majd az önállóan választható modulok listáján – tájékoztatta a résztvevőket az ügyvezető igazgató.

ECDL a kórházban, börtönben és…

A vizsgaközpontok értekezletén lehetőség nyílt arra is, hogy a résztvevők több, figyelemre méltó kezdeményezést is megismerhessenek egymástól.

Együttműködve a budapesti Tűzoltó utcai gyermekklinikával, ahol elsősorban daganatos betegeket gyógyítnak, az NJSZT számítógép-termet rendezett be és önkéntes tanárok segítségével heti két alkalommal ECDL képzést nyújt a gyógyuló gyerekeknek – természetesen differenciált, vagyis a résztvevők igényeihez és lehetőségeihez igazított tartalommal és óraszámban. A februárban kezdődött oktatás eredményeképpen már többen több modulból sikerrel le is vizsgáztak, hamarosan sor kerülhet az első ünnepélyes bizonyítványosztásra is… A projektről Nedeczky Veronika az ELTE Informatika Tanszékének oktatója, a kórházban tanító önkéntes tanár számolt be.

A Számpont kft (ECDL vizsgaközpont) és a Zalai Népfőiskolai Egyesület együttműködésével 2005 óta zajlik képzés a zalaegerszegi büntetés-végrehajtó intézményben, először a megyei munkaügyi központok által “leselejtezett” gépeken, a börtön személyzetének pártoló közreműködésvel, az internet-vizsgát természetesen intranettel helyettesítve számolt be Hujber Sándor, ECDL vizsgabiztos, a fogvatartottak tanára. A 100 fogvatartottat számláló intézményben 2005-2008. között negyvenen szerezték meg legalább az ECDL Start bizonyítványt, s többen ennek köszönhették, hogy szabadulásuk után munkát találtak. Mások a szabadulás után felkeresték a vizsgaközpontot és beiratkoztak a további modulok tanfolyamaira is. A projekt idén várhatóan tovább folytatódik, a siker pedig garantált, hiszen az érintettek motivációja – társadalmi reintegrációjuk, illetve az intézetben töltött napok tartalmasabbá tétele érdekében – nyilvánvaló; a szervezők és oktatók kiválóan alkalmazkodtak a speciális körülményekhez.

Példa értékű együttműködés valósult meg a Menedék Egyesület és az Albacomp Rt. budapesti kirendeltségén működő ECDL vizsgaközpont között: ECDL képzés és vizsgáztatás zajlik angol nyelven, hazánkban menedékjogot kért külföldiek számára. Az Afrika számos országából – Etiópiából, Sierra Leonéból, Angolából, Szomáliából, Ugandából – érkezett, rendkívül lelkes csapat már több vizsgát sikeresen teljesített, júliusra legtöbbjüknek meglehet a bizonyítványa… A projekt remélhetőleg valamilyen formában kiterjeszthető lesz a bicskei menekülttábor lakóira is – árulta el Pénzes Sándor, a projekt vezetője.

A “Legjobb vizsgaközpont”-vándordíjat 2008-as, illetve összesített eredményéért is az Albacomp Zrt budapesti ECDL vizsgaközpontja nyerte el.

Végül, de nem utolsósorban előadás hangzott el egy teljes körű iskolai adminisztrációt végző szoftverről, amelyet a Békéscsabai Evangélikus Gimnáziumban használnak sikerrel – ezzel is motiválandó a tanárokat az ECDL bizonyítvány megszerzésére.

A Fórumon elhangzott előadások prezentációi megtalálhatók: itt.

Comments are closed.