Programozás és digitális írástudás: egységes hozzáállás szükséges

2017 március 28

Az  ECDL Alapítvány 2015. október 15-én hozta nyilvánosságra állásfoglalását az Európai Parlament rendezvényén, Catherine Stihler EP képviselő meghívására.

A „Programozás és digitális írástudás: egységes hozzáállás szükséges” című dokumentum ismerteti a digitális készségek iskolai oktatásának különféle módozatait és arra hívja a diákokat, hogy a digitális írástudás megszerzése után szerezzék meg a programozáshoz szükséges alapismereteket is.

Damien O’Sullivan, az ECDL Alapítvány elnöke hangsúlyozta:
„Olyan holisztikus szemléletmódra van szükség az iskolai oktatásban, amely biztosítja a diákok számára a digitális írástudáshoz szükséges ismeretek megszerzését, emellett az információs technológiák mélyebb megismerése érdekében betekintést nyújt a számítógép-programozásba is. Ez a módszertan segít az informatikus szakmára készülő kevesebbek tudásának megalapozásában éppúgy, mint a tanulók döntő többségének felkészítésében, hogy későbbi pályájuk során hatékony számítógépes munkavégzésre legyenek képesek.” „Állásfoglalásunk az – folytatta -, hogy Európa-szerte egységes hozzáállásra van szükség, amely biztosítja, hogy mind a programozás, mind az alkalmazói ismeretek kellő hangsúlyt kapjanak az iskolai oktatásban.”

Catherine Stihler, az Európai Parlament képviselője, a „digitális készségek a munkában” téma nagykövete, hozzátette:
„Az alkalmazói ismeretek és ezek oktatása kiemelkedően fontos. A munkahelyek 90%-ánál elvárás valamilyen szintű digitális kompetencia, úgyhogy az iskolai oktatás egyik legkritikusabb pontja az ennek megfelelő munkaerő képzése. A megfelelő oktatás Európa versenyképességének egyik záloga, ezért nagyszerű látni az ECDL Alapítvány ez irányú törekvéseit.”

Az ECDL Alapítvány ezen állásfoglalása egyrészt kiegészítése a közelmúltban közzé tett másik tanulmánynak, amely a digitális bennszülöttek téves önképéből fakadó veszélyekre hívta fel a figyelmet; másrészt segíti azt az elkötelezett munkát, amelyet az Alapítvány a digitális készségek növelése, az emberek digitális esélyegyenlőségének megteremtése érdekében végez világszerte.

az ECDL Alapítvány sajtóközleménye alapján
2015. október 15.

Comments are closed.